Jalkojen hoidon merkitys

Jalkahoito on ihmisen perusterveyden hoitoa

Jotta jalat voivat hyvin, on niitä hyvä hoitaa joko itse tai ammattilaisen luona ehkäistäkseen erilaisten ongelmien syntyä. Kivuttomat ja hyvinvoivat jalat mahdollistavat pystyasennossa tapahtuvan mielekkään liikkumisen. Säännöllinen jalkojenhoito auttaa välttämään iho-ongelmia ja ajoissa saatu apu esim. virheasentojen korjaamiseen estää kiputilojen syntymistä.

Ihomuutokset

Jalkapohjissa ja varpaissa esiintyvät liikasarveistumat; ihon paksuuntuminen, pykimät eli halkeamat,  kovettumat ja känsät ovat yleisimpiä syitä hakeutua jalkahoitajalle. Liikasarveistumat ovat mekaanisen rasituksen seuraus, ei sairaus.

On hyvä kiinnittää huomiota jalkojen hoitoon ja tarvittaessa ottaa yhteyttä jalkojen hoitajaan joka voi ohjeistaa ja auttaa jalkojen hoidossa; Jalkojen pesu, kuivaus, rasvaus, oikeanlaiset kengät ja sukat. Jalkavoimistelulla voidaan ehkäistä päkiän laskeutumista ja varpaiden asentopoikkeamia, jotka aiheuttavat kovettumia ja känsiä. Jalkahoitaja voi tehdä tarvittaessa silikoniortoosit varpaiden väliin asentovirheitä korjaamaan ja estämään ihon hankausta. Yksilölliset pohjalliset kenkiin voivat myös antaa oikeanlaista tukea jalan asentoon jolloin hankausta ei pääse syntymään.

Jalka-ja kynsi-infektiot

Infektioiden aiheuttajia ovat bakteerit, sienet ja virukset. Kuiva ja rikkinäinen iho on portti infektioille. Ehjä ja joustava iho sekä hyvä hygienia ovat hyvä suoja tulehduksia vastaan. Jalkasyylä, jalkasilsa ja ruusu ovat ikäviä vaivoja. Jalkojen päiväittäinen hoito/rasvaus on tärkeää. Ammattilaisen apu on suotavaa jos ei itse enää kykene hoitamaan jalkoja tai ihossa tai kynsissä on jotain ongelmia, sairastaa esim.diabetestä tai reumaa.

Jos huomaa muutoksia kynsissä, voi käydä tarkistuttamassa kynnet lääkärillä ja diagnoosin varmistuttua, voi lääkäri määrätä lääkekuurin kynsisienen hoitoon. Pelkkä paikallishoito ei kynsisieneen auta. Ikääntyessä kynsisieni yleistyy eikä lääkehoitoa muiden lääkitysten vuoksi voi välttämättä enää käyttää. Tarvittaessa voi kynnet ohennuttaa ja hoidattaa säännöllisesti jalkahoitajalla. Samalla saa hyvän rasvauksen ja verenkiertoa vilkastuttavan kevyen hieronnan.

Kynsimuutokset

Sisäänkasvanut kynsi on yleinen vaiva. Ulkoisista tekijöistä kynnen oikeanlainen leikkaus, sopivan kokoiset kengät ja sukat sekä hyvä jalkahygienia auttavat kynnen sisäänkasvun ehkäisyssä. Ammattilainen voi auttaa kynsien puhdistuksessa, kynsipiikin poistamisessa, kynsioikaisuhoidolla sekä omahoidon ohjauksessa.

Paksuuntuneita kynsiä voi olla vaikea saada itse leikattua. Kylvyn jälkeen kosteat kynnet on helpoin leikata. Ammattilaisella on oikeat välineet kynnen ohentamiseen eikä kynsi pääse muuttumaan esim. torakynneksi.

Virheasennot jalkaterässä

Jalkajumppa ehkäisee virheasentojen syntyä ja voi auttaa säännöllisesti tehtynä jo olemassa oleviin virheasentojen korjautumiseen.  Esim vaivaisenluu, vasaravarpaat, pronaatio tai supinaatio jne. Kaikki nämä vaivat voivat aiheuttaa kivuliaita kovettumia ja känsiä. Jalkahoitaja voi antaa hyviä yksilöllisiä jalkajumppa ohjeita.

Jalkojen hieronta

Vilkastuttaa verenkiertoa, laukaisee lihaskireyttä, lievittää kipua ja rentouttaa, lisää aineenvaihduntaa ym.

ESTEET HIERONNALLE: Flunssa, infuenssa, mahatauti ym. Akuutti trauma tai vamma jalassa. Tulehdus ihossa hierottavalla alueella. Suonikohjujen päältä ei voi hieroa, mahdollisesti ympärillä olevia kudoksia voi hieroa varovasti. Sydänvika tai toiminnalliset sydäsairaudet, vaatii lääkärin luvan. Pahanlaatuinen kasvain, vaatii myös lääkärin hyväksynnän. Aivoinfarkti, vaatii lääkärin luvan. Laskimotukos estää hieronnan. Hemofilia eli verenvuototauti. Alkoholi tai huumeet veressä ovat este hierontaan tulolle.